Dobrze zbilansowana dieta to element, na który powinniśmy zwracać szczególną uwagę już od najmłodszych lat. Dlatego też na jednej z lekcji uczniowie klasy IV c wraz z wychowawcą uczestniczyli w warsztatach poświęconych zdrowemu odżywianiu.
Jak skomponować „zdrowy talerz”, jak ułożyć jadłospis dziecka w wieku szkolnym, które witaminy są niezbędne do prawidłowego rozwoju, na te i inne pytania odpowiedział specjalnie zaproszony gość – pani dietetyk z Natur House. Ponadto poznaliśmy wiele ciekawych pomysłów na zdrowe śniadania i przekąski.
Podsumowaniem warsztatów była praca w grupach, gdzie uczniowie sami tworzyli piramidę żywieniową oraz wykluczyli z jadłospisu niezdrowe przekąski, czyli produkty, których lepiej unikać. Pouczający wykład pani dietetyk stał się dla nas inspiracją do tworzenia własnych, zdrowych posiłków. Oprac. Alicja Stachura – Malczyńska