Warsztaty „Kuchnia Regionalna Podkarpacia”

W dniu 4 grudnia uczniowie z klasy III „a” brali udział w warsztatach kulinarnych zorganizowanych w Zespole Szkół Gospodarczych w Rzeszowie. Warsztaty były nagrodą w konkursie fotograficznym „Kuchnia Regionalna Podkarpacia”. Nasz uczeń Mikołaj Woszczak został laureatem konkursu, a jego praca została doceniona.

Tematem warsztatów była kuchnia regionalna wzbogacona o ciekawe metody przygotowania i podania potraw. W czasie warsztatów uczniowie zostali podzieleni na mniejsze grupy, które miały za zadanie przygotować różne potrawy. Każda grupa otrzymała dokładne instrukcje a starsi koledzy wspierali małych kucharzy na każdym etapie gotowania. W menu znalazły się:

  • Proziaki z twarożkiem ziołowym, na słodko, na słono oraz z masełkiem czosnkowym
  • Na ciepło była zupa krem z dyni z prażonymi pestkami dyni
  • Tradycyjne bożonarodzeniowe pierniczki.

Warsztaty kulinarne były niesamowitą okazją do nauki, a każdy mógł spróbować swoich sił w różnych zadaniach kulinarnych. Dzieci także próbowały potraw, które same przygotowały. Zajęcia były dobrze zorganizowane, a czas spędzony na przygotowywaniu potraw minął bardzo szybko.
Serdecznie dziękujemy starszym uczniom i uczennicom oraz organizatorom warsztatów za fantastyczne doświadczenie i niezapomnianą atmosferę.

Red. Agnieszka Szumilas

Możesz również polubić…

Skip to content